„Motywacja jest tym co pozwala Ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala Ci wytrwać.”
– Jim Ryan

W ostatnich latach zaobserwowano wzrost zainteresowania skomplikowanym związkiem między żywieniem a rozwojem wielu chorób. Pojawia się mnóstwo nieudokumentowanych doniesień na ten temat. Niestety wiele z tych publikacji wprowadza Nas w błąd i dezorientację . Co w związku z tym-podjąć ryzyko i eksperymentować z różnymi nieprzebadanymi dietami? Takie eksperymenty to również eksperyment z własnym zdrowiem.

W gabinecie nie traktuję Państwa jak klientów, którym chcę „sprzedać kolejną modną dietę”. Podczas wizyty staram się przedstawić problem żywieniowy występujący u danego pacjenta w aspekcie naukowym oraz jego rozwiązanie w taki sposób by zmienić go w dobry nawyk. Staram się zmienić sposób żywienia pacjenta, by stał się nowym i świadomym stylem życia. Świadomość i motywacja pacjenta zapewnia trwałe i skuteczne efekty leczenia żywieniowego, lepsze samopoczucie, kondycję oraz zdrowie.

Jeżeli…

Masz dość eksperymentów z odchudzaniem na własną rękę.

Zastanawiasz się nad zmianą sposobu odżywiania.

Chcesz schudnąć albo przytyć.

Lekarz zalecił Ci zmianę diety z powodu choroby.

Jesteś w ciąży lub mamą karmiącą.

Interesuje Cię zdrowe odżywianie dziecka.

Dokuczają Ci alergie lub nietolerancje pokarmowe.

Chcesz stosować dietę w sporcie.

Skontaktuj się z Nami!

Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta to szczegółowy wywiad żywieniowy połączony z pomiarami antropometrycznymi oraz analizą składu ciała (pomiar tkanki tłuszczowej, wody w organizmie oraz masa mięśni). Jest to niezbędne do ułożenia diety dopasowanej do indywidualnych potrzeb i oczekiwań pacjenta. Na kolejnym spotkaniu dostaniecie Państwo program żywieniowy uwzględniający stan zdrowia, preferencje żywieniowe, a także styl życia czy umiejętności kulinarne. A wszystko to oparte na racjonalnych zasadach odżywiania, bez stosowania suplementów diety.
Zalecamy wizyty kontrolne dwa razy w miesiącu, co pozwala kontrolować masę ciała oraz na bieżąco modyfikować dietę, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Pacjent na pierwszą wizytę powinien mieć wykonane następujące badania:

Z krwi:

  • cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy, glukoza, TSH, anty-TPO, anty-TG, fT3, fT4, GGTP, kwas moczowy, Aspat, Alat, mocznik, kreatynina, żelazo, wit. D3,
  • pomiar ciśnienia
  • diety z uwzględnieniem nietolerancji pokarmowych, są układane tylko na podstawie testów wykonanych w laboratorium

– inne wyniki badań w zależności od schorzenia.
– bardzo proszę również o listę leków i suplementów, które są przyjmowane.
– proszę przygotować i wziąć ze sobą na wizytę 3-dniowy jadłospis (godziny, porcje, podjadanie, płyny). Dietetyka to liczby i aby oszacować wartość diety trzeba znać skład potraw i ich choćby przybliżoną gramaturę. Możesz używać powszechnie dostępnych miar: szklanka, łyżka, łyżeczka, kromka itd.

Zwróć uwagę w swoim jadłospisie na:

  • przekąski, słodycze, cukier dodawany do napojów, napoje słodzone,
  • tłuszcze dodawane do potraw – ile i  jakie? do smarowania pieczywa, do gotowania, smażenia, surówek, sałatek, zup,
  • ile dany produkt miał % tłuszczu – śmietany, jogurty, czy był to produkt light, chudy, półtłusty, tłusty – np. sery, twarogi itp.,
  • na źródła węglowodanów – ile i jakie w daniach głównych (ziemniaki, makaron, ryż, kasze), ale również w zupach, sałatkach i innych potrawach.

– pomiary ciała sa wykonywane na specjalistycznej wadzę, na ktorą staje się boso, zatem proszę o odpowiednie przygotowanie się do wizyty.
– czas oczekiwania na dietę – do 7 dni.
– płatność za wizytę, dietę – wyłącznie gotówką.

Dieta będzie zawierać

1. Produkty i potrawy, które Państwo lubią
Na podstawie wywiadu żywieniowego zostanie ułożona dieta zawierająca wyłącznie te składniki, bez których nie wyobrażacie sobie Państwo jadłospisu, a wykluczająca te produkty, które są nie lubiane lub które wywołują różne dolegliwości.
2. Ilość i godziny spożywania posiłków dostosowane do planu dnia
Menu będzie się składać z 5 dań, spożywanych o stałych porach, które ustalimy wspólnie, tak by nie kolidowały z pracą, szkołą czy innymi zajęciami.
3. Posiłki, które nie sprawią problemów w przygotowaniu menu, dostosowane do poziomu umiejętności kulinarnych oraz ilości wolnego czasu.
4. Ilość produktów zapisana  gramach
5. Dieta będzie się składać z produktów łatwo dostępnych i „na Państwa kieszeń”.
Ustalić lub przesunąć termin wizyty można wyłączenie poprzez kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 16  510-666-494

Sprzęt, na którym pracujemy

W Gabinecie Dietetyka i Żywienie znajduje się najnowszy, specjalistyczny sprzęt do analizy składu ciała, waga TANITA BC-601
Analizator Składu Ciała Człowieka TANITA BC-601 przenośna do wykonania pomiaru wykorzystuje system czteroelektrodowy z użyciem wbudowanych elektrod powierzchniowych, przy konfiguracji noga-noga. Umożliwia analizę składu całego ciała.
Otrzymywane parametry – odczyt dla całego ciała:

  • masa ciała [kg]
  • FM (Fat Mass) – masa oraz procentowa zawartość tkanki tłuszczowej [% i kg]
  • MM (Muscle Mass) – masa tkanki mięśniowej [kg]
  • BM (Bone Mass) – masa kości [kg]
  • TBW (Total Body Water) – zawartość wody całkowitej [% i kg]
  • BMI (Body Mass Index) – indeks masy ciała [kg/m2]
  • MA (Metabolical Age) – wiek metaboliczny [lata]
  • VFR (Visceral Fat Rating) – wskaźnik tłuszczu trzewnego